Obrat spoločnosti TOMARK Prešov sa dostáva na úroveň pred krízou

19.07.2010 Prešov

Prešov 19. júla (TASR) – Ekonomická situácia v strojárskej spoločnosti TOMARK, s.r.o. , Prešov, ktorá sa v dôsledku krízy v minulom roku ocitla takmer pred bankrotom, sa výrazne zlepšuje.
Jej konateľ Daniel Tomko dnes TASR potvrdil, že objednávky v posledných mesiacoch pribúdajú a pomaly sa dostávajú na úroveň obratov, ktoré mali pred vypuknutím krízy.
Koncom roka 2008 stratili zákazky na dodávky rámov pre kamióny od svojho nemeckého odberateľa napojeného na lízingové spoločnosti.
"Trvalo to do júla minulého roku, kedy sme prepustili takmer všetkých našich ľudí a začali sme budovať firmu nanovo. Pustili sme sa do energetiky a poľnohospodárskych strojov. V tom čase začala dvíhať záujem o náš sortiment určený pre výrobu návesov a žeriavov. Teraz ideme naplno, " konštatoval Tomko.
O prácu v tejto firme prišlo do júna 2009 vyše 200 kmeňových zamestnancov a s približne rovnakým počtom živnostníkov museli ukončiť zmluvy. Tomko pripomenul, že ako náhle sa situácia zlepšila ponúkli prácu viac ako 75 % prepustených ľudí.
"Teraz máme naspäť stav asi 220 ľudí. My sme sa vrátili do pôvodných čísel za veľmi krátky čas asi za trištvrte roka. Trošku sme preorganizovali fabriku, robíme menší objem, ako sme robili pred tým, ale robíme ho kvalitnejšie a ekonomickejšie, " zdôraznil konateľ firmy. Podľa jeho slov kríza priniesla spoločnosti akúsi očistu hlavne v ekonomickom myslení manažmentu a pracovníkov.
"Veľká časť dlhov, ktoré sme mali voči našim dodávateľom, je už uhradená, dokážeme splácať úvery a dokonca sme si vytvorili aj malý zisk. Dá sa povedať, že ten ozdravný proces je na veľmi dobrej ceste, " uviedol Tomko. Dodal, že za posledný polrok zaznamenali obrat približne 7 miliónov eur.
S výrazným prijímaním nových zamestnancov v tomto roku nepočítajú. "Parametre fabriky sú nastavené tak, že títo ľudia musia stačiť pri technológii, ktorú máme, urobiť tých 1,3 milióna eur mesačne, " zdôraznil Tomko. Doplnil, že priemerná mzda zamestnancov sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 750 eur.
TOMARK je známy aj výrobou jednomotorového lietadla VIPER, pričom jeho vývoju sa divízia Aero venuje od roku 2005. Za posledné štyri roky predali 21 kusov. Lietadlo je určené na turistické, školiace účely, ale záujem oň prejavujú aj podnikatelia, ktorí potrebujú cestovať na kratšie vzdialenosti okolo 500-600 kilometrov. Samotný vývoj a produkcia lietadla by sa však podľa majiteľa firmy nedala realizovať bez toho, aby firma prosperovala vo svoje základnej strojárskej výrobe.
Väčšina dovážaných komponentov pre výrobu lietadla pochádza z USA a záchranný systém z Českej republiky, zvyšok je domáca produkcia. Aby sa uplatnili na trhu je najťažšie prejsť procesom certifikácie v jednotlivých krajinách, čo sa im podľa Tomka zatiaľ darí.
Momentálne sú vo výrobe štyri stroje, pričom jeden z nich s lepším vybavením chcú v najbližších mesiacoch predstaviť na medzinárodných výstavách v nemeckom Magdeburgu a Blois vo Francúzsku.
 

Vyberte región

mark